Platyhelminth taxonómia

platyhelminth taxonómia

Ha a fajnevet egyes számú személynév alapján képezzük ún.

platyhelminth taxonómia

A fajcsoport neve mindig egy szó, akkor is, ha összetett, pl. Ha adott névnek többféle lehetséges írásmódja van pl. Platyhelminth taxonómia helytelen eredeti írásmód indokolt javításakor indokolt emendatio, pl.

Tartalomjegyzék

Az indokolatlan javítással létrehozott név a javító szerző nevével és évszámával az eredeti név junior objektív szinonimja lesz, és mint ilyen, érvénytelen.

A zoológiai nevezéktan fontos szabálya az ún.

platyhelminth taxonómia férgek baba gyógyszer

Ez azt jelenti, hogy ha adott szerző egy családcsoporton belül adott típus-genuszra alapozva bármilyen rangú taxont állapít meg pl. A koordináció a genuszcsoport genus, subgenus is vonatkozik.

Navigációs menü

Ha adott nemet több alnemre osztanak, nominotipikus az az alnem platyhelminth taxonómia, amely a genus típusfaját tartalmazza. Az előbbi példánál maradva: a Noctua Linnaeus, genus típusfaja a N.

  1. Pinworms emberekben
  2. Enterocoelomata hármas testüregűek csoportokba lehet tagolni.
  3. Állattan | Digitális Tankönyvtár
  4. Parazita gyógyszerek gyermekeknél
  5. Állatrendszertan – Wikipédia

Adott név szerzője az a személy, aki az adott nevet elsőként teszi közé úgy, hogy az megfelel az alkalmazhatóság kritériumainak. Egy névnek két vagy több szerzője is lehet, pl.

Az állatrendszertan tárgya, történeti kialakulása, főbb irányai és alkalmazási területei. A rendszerezés logikai műveletei. Esszenciális és eredeztető genealogikus meghatározás. Meghatározás definitio és azonosítás identificatio, determinatio. Határozókulcsok, típusai, módszerei; határozókönyvek és faunaművek.

A koordináció előnye, hogy a faj- a genusz- vagy családcsoporton belüli rangváltozás nem platyhelminth taxonómia a név szerzőségét, tehát ha alfajt faji rangra emelnek vagy épp fordítvaaz nem jár a szerzőség giardia parasite while pregnant, éppígy az egyik genusból más genusba történő átsorolás sem.

Abban az esetben, ha a genus-fajnév kombináció megegyezik az eredeti leírással, a szerző neve auctor-név közvetlenül követi a fajnevet, pl. Ha viszont a faj jelenleg érvényes genus-neve eltér az eredeti névkombinációtól, akkor a szerző neve zárójelbe kerül, pl.

Állatrendszertan

Gyakran használt neveknél szokásos a rövidítés, pl. LINNÉ ill. Ha két azonos nevű szerző van apa-fia vagy fívéreka személynév kezdőbetűje is pl.

A nevek érvénytelenségének fontos esete a szinonimia, amely akkor áll fenn, ha adott taxonra két alkalmazható név van. Közülük a prioritás elve értelmében a korábban közölt alkalmazható név a szenior szinonim név az érvényes, az újabb az ún.

Gerincesek Vertebrata 53 Napjainkra már igen sok fajt írtak le. Az ismert fajok száma 1,3—1,8 millió között lehet 5.

Szinonimia kétféleképp jöhet létre. Közülük az újabb érvénytelen, pl. Ez az eset többnyire olyankor áll fenn, ha a későbbi leíró nem ismeri vagy tévesen értelmezi a korábbi leírást.

Betekintés: Állatrendszertan

Objektív junior 19 szinonim nevek jöttek létre olyankor is, platyhelminth taxonómia egyes szerzők - az egyébként nem tilos tautonimiát a genus- és fajnév azonosságát kívánták kiküszöbölni. Így pl.

platyhelminth taxonómia

Ezért a T. Ilyen esetben a név a revideáló szerző döntése alapján alfaji névként megőrizhető T.

  • Az étkezési betegségek, a helminthiák megelőzik őket
  • 14 Best Planária images | Biology, Zoology, Fish anatomy

A nevek érvénytelenségének fontos esete a névazonosság homonimia. A család- illetve a genus-csoport névazonossága esetén az újabb név véglegesen érvénytelen. Ilyen pl.

Részletes állattan Scolytus multistriatus orientalis Eggers, syn. Törzs: Apicomplexa faj:eimeria sp. Plasmodium vivax P. Törzs: Myxozoa Törzs: Ciliophora Csillósok szaporodása: harántosztódás ivartalan bimbózás ivaros szaporodás nincs pronukleusz összeolvadás nem a teljes sejt egyesülése Colpoda sp.

Mivel a zoológiai és a botanikai nevezéktan egymástól független, ezekben létezhetnek azonos genus-nevek, pl. Prunella madár: szürkebegy, ill.

További a témáról