Orias gyurusféreg

Agysérülés - Magyar kutatók felfedezése segíthet Publikálás dátuma Az klassifikasi phylum nemathelminthes az agysérülések gyógyításának új lehetőségeit kínálhatja.

Félelmetes ősi óriás-gyűrűsféregre bukkantak MTI

Agyunk regenerációs képessége a test más szöveteihez képest kicsi, azonban ma már közismert, hogy kevés helyen és korlátozott számban ugyan, de születnek benne új idegsejtek. Miután pedig megszülettek, rendeltetési helyükre vándorolnak. Nem nehéz belegondolni, micsoda hatalmas segítséget jelentene a gyógyításban, ha pontosan ismernénk e vándorlás folyamatát. Ezekről az újonnan felfedezett sejtekről az is kiderült, hogy emberi feregfertozesek ingerekre igen erősen reagálnak, mégpedig egy secretagonin nevű fehérje jóvoltából.

Account Options

Ez a fehérje igen érzékeny az orias gyurusféreg fontos szerepet betöltő kalciumionok koncentrációjának változásaira, és képes a sejtben lejátszódó válaszfolyamatokat szabályozni. A kutatók azt is észrevették, hogy e sejtek többen vannak, mint azt korábban gondolták, azonban nagy részük egyfajta készenléti állapotban várja, hogy szükség legyen a segítségére.

  • Instant tudomány: Centis állkapcsa volt a most talált gigantikus ősi féregnek | vazsanzo.hu
  • Халохот внимательно оглядывал согнутые спины.
  • óriás pikkelyes féreg Archives - Körkévazsanzo.hu
  • Она нахмурилась.
  • Buzogányfejű férgek – Wikipédia
  • Férgek egy gyermekben, mit kell kezelni

Amikor az agyszövetben sérülés történik, és az újonnan születő idegsejteknek gyorsan rendeltetési helyükre kell jutniuk, a secretagonin mennyisége megnő ezekben a vándorlást segítő sejtekben, vagyis érzékenyebbek lesznek a környezetükre. Nagy mértékben méreg, kis mértékben orvosság Kérdés volt persze az is, hogyan képesek az új idegsejtek egyáltalán vándorolni.

Olvasási mód:

Az agyszövet sejtjei közötti szűk teret ugyanis különféle fehérjék és cukorszármazékok töltik ki. Ahhoz pedig, hogy az orias gyurusféreg idegsejtek haladni tudjanak ebben az extracelluláris mátrixnak nevezett masszában, valamiképp fel kell lazítani a szerkezetét — így alakulnak ki a többször említett vándorlási alagutak.

Harkány Tibor bécsi laboratóriumával összefogva a kutatók megvizsgálták, mely fehérjék jöhetnek szóba, és ráakadtak egy annexin V nevezetűre, melyet mondhatni a sötét oldaláról már jól ismertek.

Az annexin V ugyanis pontosan azt a szívességet teszi meg egyes daganattípusoknak, amit egy jó alagútfúrótól elvárnánk: egy olyan emésztőenzim szabályozója, mely elképesztő mennyiségben kiáradva a daganatsejtből lebontja az extracelluláris mátrixot. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a daganatsejtek akadálytalanul terjedjenek a szövetekben. Az idegsejt-vándorlást segítő sejtekben ez a folyamat azonban szigorúan szabályozottan zajlik, és a mátrixbontó enzim csak az egyes sejtek környezetében halmozódik fel.

  1.  Невероятно! - воскликнул он и снова швырнул трубку.
  2. Belfereg meddig fertoz

Maguk a sejtek a helyükön maradnak, és az annexin V irányította enzimfelszabadulás ezúttal csak az újonnan született idegsejtek haladásához szükséges utat nyitja meg. Kézbe venni a folyamatot Orias gyurusféreg kutatók kimutatták, hogy a most azonosított speciális idegsejttípus különösen nagy számban van jelen emberi magzatokban, de arra orias gyurusféreg fény derült, hogy az emberi szaglórendszerben még időskorban is megtalálhatók.

Életmód[ szerkesztés ] A buzogányfejűek valamennyi faja közvetett fejlődési ciklust mutató endoparazita. Lárváik ízeltlábúak Arthropoda testüregeiben fejlődnek, a kifejlett állatok gerincesek Vertebrata bélcsatornájában élnek. A fertőzés a ragadozó-zsákmány kapcsolatban jön létre, tehát a végleges gazdának zsákmányul kell ejtenie, és el kell fogyasztania egy fertőzött köztigazdát.

Most azt vizsgálják, megtalálható-e, beindítható-e ez orias gyurusféreg vándorlást segítő mechanizmus az agyvelő más területein is. Ha pedig egy erre alkalmas mesterséges mikrokörnyezetet tudnának létrehozni, az a kutatók szerint új távlatokat nyithatna a sérült agyszövet helyreállításában. Alpár Alán és kutatótársainak cikke Gábor és TomasHökfelt.

További a témáról