Vilagito fergek

Nem csak a szentjánosbogár világít éjszaka

is giardia zoonotic or not

Egy újonnan felfedezett cápafaj vilagito fergek egy elképesztően hangos, az óceán mélyén élő féreg. A New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói még ben nagy ámbrásceteket tanulmányoztak a Mexikói-öbölben, amikor egy még sohasem látott apró cápára lettek figyelmesek.

vilagito fergek top 10 féreg gyógyszer

A Qubit nevű tudományos hírportál beszámolója szerint a mindössze 14 centiméteres bébicápáról a majd tíz éves fajmeghatározási folyamat alatt, a New York-i és a floridai természettudományi múzeumok szakértői segítségével kiderítették, hogy egy eddig nem ismert cápafajról van szó. Az amerikai zsebcápa nevet adták neki.

Világító Buzogány

Ám a név nem nem az állat méreteire utal, hanem az oldalsó uszonyai fölött elhelyezkedő zsebszerű nyílásokra. A kutatók arra is rájöttek, hogy ezeken a nyílásokon keresztül engedi ki világító mirigyváladékát az állat.

vilagito fergek vízben élő paraziták

Ez egyszerre vonzza a prédát és álcázza a cápát, amely a világító folyadékfelhő fölött úszva, alulról kivehetetlen, így a meglepetés erejével csaphat le áldozatára, és ellenségei elől is jobban el tud rejtőzni. Ezen felül a zsebcápa hasoldali bőrét is fénykibocsátásra képes sejtek pöttyözik.

Sokkal kevésbé látványos, ám annál hangosabb az a másik vilagito fergek élőlény, amelynek létezését szintén az elmúlt években, ben fedezték fel a kutatók, a tudományos hírek pedig a leghangosabb tengeri állatként írták le a napokban.

vilagito fergek

Vilagito fergek Leocratides kimaraorum pinworms a szervekben méteres mélységben, szivacsokban élő apró féreg, ám mikor fajtársaival összevész akár decibeles hangerősséget is képes kiadni.

Ez meghaladja a mennydörgés és a szirénázó mentő hangerősségét is, azzal ér fel, mintha a fülünk mellett puskával lőnének, az emberi fül nem is képes teljes mértékben vilagito fergek ezt a hangerősséget. Richard Palmer, az Albertai Egyetem tengerbiológusa az új féregfaj tanulmányozásakor lett figyelmes a jelenségre, feltételezésük szerint territóriumukat védik úgy az alig 3 centiméteres, átlátszó férgek, hogy csettintgetnek.

vilagito fergek

A hangot fel is vették a kutatók: Szájnyílásukat összeillesztik és a feltételezések szerint a kavitáció fizikai jelenségét nagy nyomáskülönbség hatására a folyadékokban létrejönnek, majd kipukkannak a buborékok kihasználva adnak ki hangot.

Ahogy a férgek szája összeér, vilagito fergek a nyomás és a folyadék hirtelen gáz fázisba alakul át, ez adhatja az erős hangot.

milyen férgek vannak a tőkehalban

További a témáról