Platyhelminthes turbellaria

Planária (Platyhelminthes: Tricladida) kutatások

PLATYHELMINTHES CLASSIFICATION

A tapasztaltak az örvényférgek fajszáma és előfordulása tekintetében nem a platyhelminthes turbellaria megfelelőek voltak. Az eddig egyelten bükki lelőhelyről ismert Phagocata vitta 1—1 példánya a Létrási-vizesbarlangban elnyelődő időszakos vízfolyás forrásaiban került elő. A Tardona-patak vízrendszeréből 3 örvényféregfaj került elő: az alsó és középső szakaszra a füles planária Dugesia gonocephalaa felső szakaszra a P.

az utolsó generációs parazitaellenes gyógyszerek

A Tardona település déli határában lévő mesterséges tavat tápláló forrásban a gyászplanária Dugesia lugubris él. A várttól eltérően a C. Az Északi-Bükk mostanáig vizsgált vízrendszereinek Nagy-völgyi-patak, Csondrópatak, Tardona-patak örvényféreg-faunája — az örvényférgek alacsony fajszáma ellenére — különbözik egymástól.

Állatrendszertani gyakorlatok | Digitális Tankönyvtár

The number of species found in these areas and their occurrence has not met to expectations. Only one occurrence has been known of 46 this species in the Bükk Mountains. The extremely low number of P.

Platyhelminthes turbellaria Turbellarian species were found in the Tardona Stream watercourse system: Dugesia gonocephala occurred in the low and middle part, while P.

Tartalomjegyzék

Dugesia lugubris were found in a spring flowing into an artificial pond at the Southern fringe of Tardona Village. Contrast with the expectations C. The Turbellarian fauna is different in the watercourse systems of Northern Bükk platyhelminthes turbellaria up to this time Nagyvölgyi Stream, Csondró Stream, Tardona Streamin opposition with the low number of Turbellarian species in the Bükk Mountains. Key words: Bükk Mountains, Turbellaria, faunistics, zonation, Phagocata vitta Bevezetés Az örvényférgek Platyhelminthes: Turbellaria többnyire ragadozó és dögevő, rejtőzködő életmódot folytató vízi platyhelminthes turbellaria, jellegzetes képviselői a Bükk hegységi források és vízfolyások gerinctelen makrofaunájának.

A Kárpátmedence állatvilága fórum

Jelen dolgozatban újabb adatokat közlök a Bükk hegység vizeiben élő örvényférgek előfordulási és gyakorisági viszonyairól. A Bükk-fennsík térségére vonatkozóan új adatokkal egészítem ki a korábbi publikációkat FÜLEP,és beszámolok a Kis-fennsíktól északra húzódó Nagy-Szállás-völgy Tardona-patak vízrendszerének örvényféregfaunájáról, Tardona település déli határáig.

Anyag és módszer Az Északnyugati-Kárpátok belső vonulatához tartozó Bükk hegység központi része a triász mészkőből létrejött Bükk-fennsík, Magyarország legnagyobb kiterjedésű és legmagasabban fekvő fennsíkja.

platyhelminthes turbellaria

A Bükk-fennsíkot a beékelődő Garadnavölgy választja a Kis-fennsíkra — m és a Nagy-fennsíkra — m. A fennsíkról mély völgyek futnak az alacsonyabb térszintek felé.

A Bükkben tipikus karsztos vízhálózat alakult ki. A Nagy-Szállás-völgy az Északi-Bükk többi völgyrendszeréhez hasonlóan északi irányban fut le a Kis-fennsík felől.

Örvényférgek

Vízfolyása, a Tardona-patak a völgyfőnél lévő Vízfő Háromkút-f. A meder meredek esésű felső szakaszán mésztufaképződmények alakultak ki, platyhelminthes turbellaria ezeken bukdácsoló vizet a völgytalp és az oldalvölgyek kis hozamú állandó vagy időszakos forrásai táplálják. Legjelentősebb oldalvölgye a hasonló tszf. A Tardona-patak Tardona település után északkeleti irányból torkollik a Sajó folyóba. Három vizsgálatnál akkor végeztem többet, ha torkolatok illetve jelentős mederváltozások tarkították a terepet, vagy ha a faj ok előfordulási területének határát kerestem — ez két faj együttes vagy szomszédos lelőhelyen történő előfordulásánál érdekes különösen.

Planária (Platyhelminthes: Tricladida) kutatások

A vizsgált víztereken 10 méteres szakaszokat jelöltem ki, ahol platyhelminthes turbellaria átkutattam a medret. Az örvényférgeket elsősorban a lassan áramló részeken a kövek és a vízbe hullott növényi törmelékek levelek, ágak alján kerestem, de átvizsgáltam a mederfeneket, az aljzat tárgyainak oldalát és tetejét is, a partoktól a sodorvonalig.

Az előkerült örvényférgeket a legtöbb esetben a helyszínen határoztam meg.

platyhelminthes turbellaria férgek kezelése gyermektablettákban

A meghatározás élő példányokon és faji szinten történt. Az egyedeket átvilágítottam alulról lámpával, és 7x-es nagyítólencsével szemrevételeztem.

ADATOK AZ ÖRVÉNYFÉRGEK (PLATYHELMINTHES: TURBELLARIA) ÉSZAK- DUNÁNTÚLI ELŐFORDULÁSÁHOZ

A mintavételi helyeken 10 véletlenszerűen kiválasztott örvényféreg-példányt határoztam meg. Ha egy mintavételi helyen 2 faj fordult elő, a minél pontosabb aránybecslés érdekében 20 egyed azonosítását végeztem el.

  • Galandféreg gyógyitasa
  • Látták: Átírás 1 Acta Biol.
  • Paraziták hogyan kell kezelni a drogokat
  • A törzs és az endozoikus fajok ismertetésétől itt eltekintünk.
  • Tudnivalók[ szerkesztés ] Az örvényférgek az egész világon megtalálhatók.
  • A végbél megtisztítása a parazitáktól
  • A paraziták kiválasztása

Az előkerült példányok száma azonban több esetben a et sem érte el. A mintavételi helyeken feljegyeztem azok nevét és földrajzi helyét, a vízterek típusát, valamint a víz hőmérsékletét tájékoztató jelleggel. A terepen a lehető legkisebb természetkárosítással dolgoztam.

Állatrendszertani gyakorlatok

Eredmények A Bükk-fennsíkon eredő Jávor-kút forrásában 2 örvényféregfajt találtam: P. A Phagocata vitta Dugès, 1.

platyhelminthes turbellaria

A Bükk-fennsíkra vonatkozó részletes eredményeket az 1.

További a témáról