Nyul fogbetegsegek, Nyúl fogászat :: Focus-Vet Állatorvosi Rendelő kerület

nyul fogbetegsegek

A nyulak barátságos és intelligens állatok, és mint minden kedvencnek nekik is megfelelő egészségügyi ellátásra és gondozásra van szükségük. Mit kell átgondolnom, ha nyulat szeretnék tartani?

Tartalomjegyzék

Egy nyúl számára az jelenti a megfelelő gondoskodást, ha olyan életteret biztosítunk neki, amelyben a fajra jellemző  módon élhet, igényeinek megfelelő táplálékot, egészségügyi ellátást és társaságot kap. A nyúl szociális állat, tehát ha nyulat szeretnénk, jobb, ha elfogadjuk, hogy mindjárt kettőt kell beszereznünk.

  1. Bacteria giardia lambia
  2. A RÁGÓFA fontossága! :: Torpenyul-bunny
  3. Fog – Wikipédia
  4. Kisállatorvos - Túlnőtt fogak és fogzáródási rendellenességek
  5. Menü Nyúl fogászat Nagyon sokan nem tudják de a nyulak rendszeres fogászati szűrése sokkal fontosabb mint a kutyák vagy macskák esetében, hiszen a nyulak fogai folyamatosan növekednek.
  6. Bélleállás, bélrenyheség, szőr

Hogyan kell nyulat választani? Nyulat beszerezhetünk állatkereskedésből vagy tenyésztőtől, de sok nyúl keres új gazdát állatvédő szervezeteknél is.

Amikor kiválasztjuk kedvencünket, bizonyos dolgokra oda kell figyelnünk. Kérdezzünk bátran az eladótól! Ezt általában 6 hónapos kor előtt nem végzik el. A nyul fogbetegsegek a bélműködését és hasmenés alakulhat ki.

Milyen helyen kell tartanom a nyulat?

nyúlüreg a nyúl lakása nem a vasketrec...

A nyulak intelligens, kíváncsi, aktív és sportos állatok, meg kell adni nekik a lehetőséget, hogy ugráljanak, futkározzanak, kinyújtózhassanak, áshassanak és fel tudjanak állni a hátsó lábukra. Nyilván nyul fogbetegsegek nagyobb egy ketrec, annál jobb, de pontos méretek helyett inkább azt kell végiggondolnunk, hogyan tudjuk ezeket a természetes mozgásformákat biztosítani kedvencünk számára. A nyulakat tarthatjuk bent a nyul fogbetegsegek vagy kint a kertben, de minden esetben nyul fogbetegsegek egy saját, biztonságos helyük, ami elég nagy ahhoz, hogy szabadon mozoghassanak benne.

Nagyon fontos, hogy legyen egy búvóhelyük is, ahol biztonságban pihenhetnek. A lakásban tartott nyúl jó háziállat, könnyen szobatisztaságra szoktatható. Ugyanakkor imádnak rágni és ásni is, és könnyen kárt tehetnek a bútorokban és a szőnyegekben.

Nyúl fogazata

Legjobb, ha mindig felügyelet alatt tartjuk a nyulat, ha kiengedjük, és van egy biztonságos ketrece, ahová betehetjük éjszakára, vagy ha nem vagyunk otthon. Érdemes azt is megakadályozni, hogy az elektromos vezetékeket rágcsálják, mivel ez életveszélyes lehet számukra! Régi törölközők, takarók vagy akár egy kis földdel vagy fakéreggel teli láda is elég lehet ahhoz, hogy kiéljék ásási hajlamukat.

Bár a kertben általában ketrecben tartják a nyulakat, a ketrecet inkább egy biztonságos menedéknek kell tekinteni, ahol a nyul fogbetegsegek pihenhetnek, és ami megvédi őket az időjárás viszontagságaitól.

Normál állású metszőfogak

A nyulaknak nagy tér kell a mozgáshoz, ez lehet egy kifutó vagy egy elkerített rész a kertben, ahol füvet is találnak. Ide is tegyünk dobozokat vagy csöveket, ahová elbújhatnak.

A benti nyulakat tarthatjuk puha törölközőkön vagy darabokra tépett papíron. A kerti nyulak alá helyezhetünk forgácsot, szalmát vagy szénát.

nyul fogbetegsegek

A szalma jobb, mint a széna, mivel a szénát túl hamar letapossák és így már kevés meleget ad. Az árpaszalma a legjobb, mert puhább, mint a búza- vagy a zabszalma és így kevésbé bántja a nyúl szemét. Ne használjunk poros vagy penészes szalmát, mert légzőszervi betegségeket okozhatnak.

Fűrészport se használjunk, ebből még több por száll fel, ami irritálhatja a nyulak szemét. Az alom legyen mindig tiszta és száraz, a szennyezett almot rendszeresen el kell távolítani.

Túlnőtt fogak és fogzáródási rendellenességek

A nyulak figyelmét le kell kötni, játékokat kell nekik adni, különben unatkozni fognak. Ez szerencsére könnyen megoldhat ó és nem kerül vagyonokba.

a giardiasist kezelni kell- e

Mindenféle hétköznapi eszközt be tudunk vetni: virágcserepeket, dobozokat vagy csöveket. A nyulakat meg lehet tanítani akadályt ugrani, de akár egy agility pályán is végigmennek, úgy, mint a kutyák! Hogyan kell szobatisztaságra szoktatni a nyulat? A nyulakat viszonylag könnyű szobatisztaságra szoktatni, mivel alapvetően ugyanarra a helyre vizelnek.

A nyúltartásról - Mezőkövesdi Állatorvos

Először tegyük a nyulat egy kicsi helyre ketrecbe, vagy a szoba egy elkerített részére aminek az egyik sarkába tegyünk egy olyan alomtálcát, amit már használt. A tálca pereme ne legyen magas, hogy a nyúl kényelmesen át tudja lépni.

Alomnak legjobb az újságpapír, a szalma vagy a papírból készült macskaalom van olyan macskaalom, amelyik gondot okozhat, ha megeszik. Nyul fogbetegsegek a nyulat rávenni, hogy használja az alomtálcát, ha teszünk nyul fogbetegsegek néhány bogyót. Milyen gyakran kell kitakarítani a nyúl helyét? A nyulakat a lehető legtisztábban kell tartani. Különösen nyáron fontos, hogy naponta kétszer ellenőrizzük az állatokat, van-e a hátsó felükre tapadt bélsár, esetleg látunk-e nyüveket. A helyüket legalább hetente kétszer nyul fogbetegsegek kell takarítani, de a vizelettel szennyezett almot lehetőleg naponta cseréljük ki.

Enyhe fertőtlenítőszeres oldatot is használhatunk a nyul fogbetegsegek tisztításához. Hogyan kell megfogni a nyulat? Már kis koruktól fogva naponta kell foglalkozni a nyulakkal, így hamar hozzászoknak.

Fogproblémák

A nyúl kirúghat erős hátsó lábaival amikor fél, vagy nem érzi magát biztonságban a kezünkben. Ez azért veszélyes, mert a gerince könnyen megsérül, és a nyúl lebénul. Ezért mindig támasszuk nyul fogbetegsegek a nyúl fenekét, amikor felvesszük, így megakadályozhatjuk a gerinc sérülését.

Egyik kézzel nyúljunk a nyúl mellkasa alá a mellső lábak között, másik kezünkkel pedig markoljuk fel a nyúl hátsó felét. Mindig húzzuk közel a testünkhöz, így biztonságban érzi majd magát.

nyul fogbetegsegek

Akár még a fejét is bedughatjuk a karunk alá. A nyulat soha ne emeljük fel a fülénél fogva és ne engedjük szabadon lógni a lábait!

nyul fogbetegsegek

Leginkább az a jó, ha leülünk a nyúlhoz és simogatjuk, hogy odajöjjön hozzánk, vagy felemeljük az ölünkbe, nem pedig az, ha a földről egyből felemeljük a magasb a. Ne fektessük nyul fogbetegsegek hátára a nyulat, még akkor sem, ha nyugton marad így, szinte hipnotizálva. Ez valójában egy stressz válasz és nem túl kellemes testhelyzet a nyúlnak, de jól jöhet, ha nem fájdalmas kozmetikai vagy állatorvosi beavatkozásokra kell sort kerítenünk pl.

Étrend A helyes étrend alapvetően fontos az egészség, elsősorban a fogak és az emésztőszervek egészségének megőrzése szempontjából. A nyúl számára létfontosságú a megfelelő rostbevitel, ezért étrendje alapvetően friss fűből, jó minőségű szénából és leveles zöldségekből, növényekből álljon.

Kerüljük a hirtelen takarmányváltást. A változtatásokat fokozatosan, több napon vagy akár héten át vezessük be, először csak kis adagokat adva az új eleségből.

Fokozatosan emeljük az adagot, miközben a nemkívánatos, régi összetevő arányát csökkentjük. Széna mindig legyen a nyúl előtt.

Különösen választott nyulaknál fontos, hogy megfelelő mennyiségű szé nát egyenek.

További a témáról