Belfereg allergia. Bélféreg, Bélférgesség - Betegségek | Budai Egészségközpont

Bélféreg – Hogyan szabaduljunk meg tőle?

Főoldal » Betegségek » Allergia, immunbetegségek » Allergia » Allergének » A bélférgek védenek a háziporatka-allergia ellen Egy vietnámi csoport eredményei megerősítik azt az elméletet, miszerint a parazita bélférgek segíthetnek megelőzni az asztmát és más allergiákat.

belfereg allergia helmint fertőzés tünetei és kezelése

Ez az eddigi legnagyobb, és tudományosan legmegalapozottabb felmérés, ami a kampósféreg, és a hozzá hasonló bélférgek, illetve az allergia és az ekcéma közötti kapcsolatot elemzi. A fejlett országokban elérhető jó higénés lehetőségeknek köszönhetően a parazita férgek szinte már teljesen eltűntek ezekről a területekről. Egyes szakértők szerint azonban az évmilliók során együtt fejlődtek az emberek és a férgek, ennek során jelentős szerepet játszhatott az, hogy az immunreakciók enyhítésével javulhattak az élősködők túlélési esélyei.

belfereg allergia

Lehetséges, hogy a kapcsolat annyira szövevényessé vált, hogy ma már a bélférgek nélkül felborul az emberi immunrendszer normál működése, ami asztma és más allergiás betegségek kialakulásához vezethet. Ugyanakkor viszont azt is fontos hangsúlyozni, hogy a bél élősködői súlyos betegségeket okozhatnak, és a vashiányos vérszegénység vezető okai a fejlődő területeken. A mostani vizsgálat Vietnám vidéki belfereg allergia zajlott, ahol átlagosan három gyermekből kettő fertőzött kampósféreggel és más parazitákkal, ezeken a területeken extrém alacsony az allergiás betegségek gyakorisága.

Allergia és szénanátha (Család-barát extra)

Több mint iskolás korú gyermek vett benne részt. A kutatócsoport azt elemezte, hogy a bélférgek kiirtását célzó gyógyszeres kezelés növeli-e az allergiás betegségek kialakulásának kockázatát. Azt tapasztalták, hogy a terápia nem befolyásolta az asztma és az ekcéma kialakulásának esélyeit, de a kezelt gyermekek belfereg allergia lényegesen magasabb volt azok aránya, akiknél pozitív lett az belfereg allergia bőrteszt háziporra és csótányokra.

Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy a bélférgek gátolják az immunreakciók belfereg allergia, de további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan lehet megelőzni az allergiák belfereg allergia.

giardia cryptosporidium ag stool

További a témáról